Friday, April 15, 2011

"No Turn Right, No Entry"Pagi tadi macam biasa, aku ambik kona kat persimpangan dalam gambar di atas macam Valentino Rossi dengan skuter kecil aku. Sambil ambik kona, sambil itu jugak la mata aku melirik kat tiga batang signboard yang dok terpacak 'tang' kepala persimpangan tu. Kepala aku ligat dok pikiaq, bila masa yang ketiga-tiga batang signboard tu boleh terpacak kat situ?

Tapi, bila pikiaq-pikiaq balik, baguih jugak diletakkan signboard No Entry tang tu. Bukan apa, area tu agak sesak 'luar biasa' bila tiba hari Jumaat. Disebabkan area tu adalah kawasan komersial dan terdapat beberapa buah bank maka banyaklah umat manusia dok pi buat urusan kat area tu. Di tambah pulak dengan lorong kat area tu pulak luasnya hanyalah 'sekangkang kera' jadi, kesesakan yang 'tak masuk akal' pun berlaku lah.

Kadang-kadang boleh lihat kelibat Pakcik Polis berbaju putih dan Abang MPK berbaju biru gelap dok sibuk 'berkawad' pi mai-pi mai dok saman kenderaan yang parkir sesuka hati kat area tu. Keadaan itu juga merupakan antara penyebab terjadinya kesesakan 'luar biasa' itu. Dalam celah-celah tu, ada jugak pemandu kenderaan yang berotak 'lembu' pi dok menunggu sebelah petak-petak parkir yang telah dipenuhi dengan kenderaan, apa lagi dah 'tertutup' la satu lorong....mana tak sesaknye tempat tu.

Pasni, nak tengok apakah yang akan berlaku hasil daripada 'terpacak'nya signboard tiga beradik ni. Berkesan ka tak berkesan. Kalau takat nak pi Jalan Seruling tu kena pusing kot jauh takdernyer masalah aihhh...berapa jauh sangat ntah kalau kona kot Pasaraya Aneka nun dari lama dok menunggu 'jammed' kat jalan tu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...